Neodmyslitelnou pomůckou každého baristy je tamper neboli pressovač (pěchovadlo na kávu). Při přípravě espressa je stlačení kávy v páce opravdu důležité. Správně by měla být káva stlačena silou 20kg. Pokud nevíte, jak taková síla vypadá, stačí si na kuchyňský stůl postavit domácí váhu a s tamperem v ruce se do ní opřete. Snadno tak potřebnou sílu vyzkoušíte. Pokud kávu stlačíte menší silou, bude espresso vytékat příliš rychle a naopak, pokud utlačíte kávu silou větší, bude expresso vytékat příliš pomalu.
Určitě doporučujeme tampery kovové, těžké, práce je s nimi velice příjemná.
Profesionální tamper Motta má kovovou základnu a ergonomickou dřevěnou rukojeť a jeho váha je 350 g.
Při nákupu tamperu je důležité vědět, jaký průměr má páka vašeho kávovaru.